Rooibos

‘Rode bush’, de Zuid-Afrikaanse naam voor rooibos thee, drink je misschien wel dagelijks maar wat weet je daar eigenlijk over? Het heeft duidelijk een andere kleur dan groene of zwarte thee en het smaakt en ruikt anders.

Cederberg

Zuid-Afrika is het enige land waar rooibos groeit, namelijk op de Cederberg. In China en Australië hebben ze geprobeerd om het te laten groeien, maar dat mislukte. Ook in andere delen van Zuid-Afrika hebben ze geprobeerd om het te verbouwen, maar ook dat mislukte. Door de bijzondere samenstelling van de grond op de Cederberg, is dit de enige plek ter wereld waar rooibos verbouwd wordt.

Superfood

De mensen in Zuid-Afrika krijgen vaak al op jonge leeftijd te maken met rooibos. Het wordt door hen niet voor niets een superfood genoemd, want het zou goed zijn tegen hartklachten, slapeloosheid, astma, allergieën, en nog veel meer. De goede en werkzame stoffen die in rooibos zitten, worden veroorzaakt in de struik. Na het plukken, worden de takjes fijngestampt en gedroogd in de Zuid-Afrikaanse zon. Hier krijgt het dan ook de mooie rood/bruine kleur.

Vitaminen en mineralen

Alhoewel rooibos meestal als thee gedronken wordt, en we het dus “rooibosthee” noemen, bevat het geen cafeïne en theïne in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwarte thee. Dat maakt thee van het rooibos kruid direct een stuk gezonder dan groene of zwarte thee. Omdat rooibos ook bijna geen tannine bevat, heeft het geen bittere smaak zoals dit bij zwarte en groene thee vaak wel het geval is. Daarnaast bevat het ook nog eens vitaminen, mineralen en is het rijk aan antioxidanten.